Vad händer i kroppen vid stress? Stress tolkas av hjärnan som hotfull vilket i sin tur snabbt signalerar till det sympatiska nervsystemet. Detta är den del av det autonoma nervsystemet som styr andning, blodtryck och puls, det vill säga sådant som vi inte kan påverka med viljekraft.

Olika stresshormoner som kortisol, noradrenalin och adrenalin utsöndras från binjuren och sänds ut i blodet. Dess uppgift är att säkerställa att puls och blodtryck höjs och att det finns tillräckligt med socker och energi till musklerna samt att hjärnan är redo för fight and flight. Smärta känns mindre och blodet koagulerar fortare. Blodflödet dirigeras om så att muskler och hjärna får mer blod samtidigt som matsmältning, hud och andra organ som inte är livs-nödvändiga, får mindre.

Kortisol

Kortisol är ett livsviktigt allmänhormon som påverkar alla våra celler. Kortisol behövs alltid men speciellt i stressituationer. Vid brist på kortisol uppstår allvarliga symtom. När vi är stressade på ett onaturligt vis, blir det för mycket kortisol i omlopp vilket ger bukfett, nedstämdhet och huvudvärk. När dina kortisol-nivåer är höga under en längre tid blir dina binjurar trötta. Detta ökar kroppens känslighet för smärta, såsom ryggsmärtor och muskelvärk. [Fibromyalgi] Överdriven mängd kortisol ökar också hjärnans känslighet för smärta.

Kortisolnivåerna ska sjunka på natten, men om dina nivåer är höga kan du inte komma till ro och somna även om du har varit trött hela dagen.  Då vrider och vänder du dig hela natten och känner dig trött igen nästa dag. Du går upp i vikt, särskilt runt magen, även när du äter bra och motionerar. Ditt immunförsvar påverkas och du får lättare infektioner. Kortisol stör sexlusten och minskar nivåerna av serotonin (må bra). 

När det gäller forskning som bedrivs av läkemedelsindustrin, ska du vara uppmärksam på orsak och verkan. Du behöver vara källkritisk när du tar reda på fakta kring olika substanser. Det är ingen hemlighet att finansierade studier skruvar på resultatet och stärker en hypotes. Jag har nämnt tidigare att det finns en superbra bok att läsa i ämnet: Forskningsfusket! Så blir du lurad av kost-och läkemedelsindustrin. Docent Ralf Sundberg. Boken behandlar myter och varför de fått ett så kraftigt genomslag och vilka sanningar som etablerades. Ytterst få oberoende forskare har orkat eller vågat utmana myterna, menar författaren till boken.

Jag menar inte att du ska tacka nej till läkemedel om du behöver det initialt. Det kan till och med vara helt nödvändigt. Jag menar bara att du ska läsa på och inte utsätta dig i onödan. Det finns mycket att välja på gällande kost och hälsa som du kan prova. Det är dock viktigt att ta en sak i taget och inte ge upp. Det du provar just nu, kanske inte passar just din kropp. Återhämtning kan vara många saker och viktigast av allt är att du njuter och ler, gör saker som får dig att må bra samt att du får en portion skratt så ofta som möjligt. Skratt ska inte underskattas då det är väldigt läkande i sig beroende på att det frisätter endorfiner.

Avslutningsvis vill jag uppmana dig till ditt eget utredningsarbete. Dels kring varför du och din kropp har påverkats och även vem du ska tro på när du söker en lösning. Det är svårt att som ensam och kanske sjuk, full av smärta eller trötthet få klarhet i vilket som är den bästa ”faktan” att följa. Det är då bekvämt att ta en ”guru” i högen och följa den filosofi som presenteras. Det är tyvärr inte så att en filosofi passar alla. Den skara följare som just den gurun har, skriver under på att de blivit symptomfria och mår bra efter att ha följt rekommendationerna. Men…märk väl…de som inte blivit hjälpta av just detta, får aldrig någon röst. Att äta bra kost och inte utsätta sig för gifter samt att ha en lagom portion rörelse i vardagen, är ju ingen hemlighet för någon. Att däremot genomföra detta när orken är i botten, är betydligt svårare. 

Känner du att du vill hjälpa kroppen att ta hand om och dämpa stress är Ashwagandha ett bra tillskott som du kan köpa hos AlphaPlus. Med vår kod vizuelle, får du 20% när du kommer till kassan.

error: Content is protected !!