Hoppas du har det bra i sommarvärmen! Idag vill jag ge dig lite information om hur du kan optimerad din hälsa. Informationen gäller främst essentiella fettsyror, som är viktigt för vår kropp och du måste tillföra dem. Enligt studier är 95 % av populationen i riskzonen för hjärt- och kärlsjukdom på grund av obalanser i Omega 3 och Omega 6. Att ta Omega 3 tillskott är bra, eftersom det är i stort sett omöjligt att få rätt mängd annars. För att nå de rekommenderade nivåerna, behöver du äta 2 kg vildfångad fisk i veckan. Det många inte känner till, är att Omega 3 är väldigt känsligt för syre och härsknar snabbt. (Testa att klippa upp en kapsel Omega 3 och känn på doften. Risken är stor att den redan har härsknat och då gör den lika stor nytta i slasken som i din kropp) Därför är Omega 3 borttaget från många livsmedel och ersatt med en smaklös vegetabilisk olja som innehåller Omega 6. 

Hur vi får i oss för mycket Omega 6

Vi vet genom detta att den mat som vi tar till via sug, tidsbrist eller helt enkelt av okunskap, som snabbmat exempelvis, är rena Omega 6 bomber. Fisk, fågel och köttdjur är matade med pellets som innehåller stora mängder Omega 6. Inte konstigt att vi får obalans i våra essentiella fettsyror. Balansen av Omega 6 och Omega 3 ska vara 3:1 men hos de flesta av oss ligger den balansen på 15:1.

(Nordiska ministerrådets näringsrekommendationer 2004/2012 är 5:1 eller lägre och enligt WHO, 4:1 eller lägre)

Lösningen


Lösningen för optimal balans i kroppen är att tillsätta polyfenoler som finns i extra virgin oil från omogna oliver med tillsatt D3 vitamin.